csende
Arrow
Arrow
NÁVES OBCE - typický pohled na centrum obce
Slider

Začalo to celkem nevinně, ostatně jako většina velkolepých akcí. Jednoho mrazivého prosincového sobotního rána roku 1996 se v Jindřichově Hradci nás sešlo 5 kamarádů bajkerů. Krajinou pokrytou ledem jsme se vydali do Příbraze č.p. 110. Tady nás čekal náš Bikový Guru Míra Jílek. Pohostil nás chutnými pokrmy, fernetem a noclehem. Ráno jsme se vydali zpět a mezi pády na ledu přemýšleli jak z této zimní jízdy vytvořit tradici.

Za rok už nás bylo 15. Vytvořili jsme s Mírou jednoduchá pravidla pro orientační závod dvojic pojmenovaný „Po stopách Jacka Ferneta“ . Startovalo se od lesního hotelu Peršlák a cíl byl opět u Míry v Příbrazi. Občerstvení na trati jsem zajišťoval já s lahví Ferneta. V cíli nás Míra hostil grilovanými delikatesami. Večer byl korunován diskotékou v místní hospodě.

2. ročník probíhal obdobně, ale u Míry v chaloupce už bylo dost těsno.

Další ročník jsme přesunuli do Příbrazské hospody včetně startu, cíle a večera. Jelo kolem 40 závodníků. Večírek s kytarami byl příjemný.

4. ročník v roce 2000 byl spestřen koncertem kapely Atlantic. Bylo nás asi 50.

O rok později jsme zmodernizovali systém kontrol a začali používat orienťácké kleštičky. Opisování textů přece jen svádělo ke kupčení. Za panáka ferneta se dala kontrola získat aniž ji hlídky navštívila. Kontrol bylo 10 a délka trasy kolem 50 km. Večer pro 60 lidí zpestřil opět Atlantic.

6. ročník nám již pomohl organizovat Jirka Šetka. Tratě byly delší, více kontrol a 75 jezdců.

Další rok 2003 už přijelo 120 bikerů.

Od 8. ročníku se počet závodníků zvyšoval. Pravidla jsme upravili tak, aby si trasu každý určil sám. Z 20 kontrol na trati bylo třeba najít ma 15 na trati pro muže nebo 10 pro ženy. Občerstvovací stanice se stala povinnou. 3 chodové menu v hospodě se stalo pravidlem. Taktéž tombola. Od tohoto ročníku dodnes nám hraje kapela „Akia b.a. zbytečná ztráta času“, která si JF oblíbila natolik, že kapelník Kuba později složil píseň „Jack Fernet“.

Do 12. ročníku v roce 2008 se počet jezdců zvýšil na 150. Upravili jsme pravidla a vytvořili krátkou a dlouhou trasu i pro všechny. Dosud byla krátká jen pro ženy a děti.

13. ročník byl díky termínu 5.12. zpestřen návštěvou Mikuláše a čertovskou soutěží. Díky tomuto termínu mělo několik mladých otců několikadenní tichou domácnost. Což nám bylo lehce vytýkáno. Změnil se systém kontrol.

Mohlo se jet všech 20, což mělo za následek noční návraty a víc něž 100 km na tachometru.

V roce 2010 padl rekord v počtu závodníků 172. Na občerstvovací stanici se vypilo 7 litrů rumu………

15. ročník byl spíše symbolický. Nezávodilo se, šlo jen o společnou vyjížďku do Vlkovské hospody a zpět. Přesto přijelo asi 50 jezdců. Večer premiérově vyplnila nová příbrazská kapela Vojtěchomor.